Albánske gastro-špeciality
19.03.2024

Albánske gastro-špeciality

Netrvalo dlho a pár týždňov po indickom očarení občianske združenie Mareena zorganizovalo druhú nitriansku Folkekøkken večeru. V spolupráci s cestovateľským projektom Moje Albánsko sme mali možnosť v nitrianskej Fotogalérii Trafačka ochutnať albánske gastro-špeciality.
Opäť si za jeden stôl sadli neznámi ľudia a spoločne si vychutnávali jedinečnú atmosféru príjemného prostredia plného dobrého jedla, ktoré nám pripravili manželia Janka a Irdi. Irdi je pôvodom z Albánska a spolu s Jankou založili cestovateľsko-bloggerský projekt Moje Albansko, prostredníctvom ktorého zdieľajú svoje albánske cestovateľské zážitky a skúsenosti. Našich hostiteľov sme mali vo februári možnosť vidieť aj v gastronomickom cestopise RTVS s názvom Cestou necestou.

Napriek rôznym predstavám o Albánsku nás Janka s Irdim presvedčili, že sa jedná o úžasnú krajinu, v ktorej sa stretneme s príjemnými a srdečnými ľuďmi, krásnou prírodou ale i chutnou gastronómiou. Naše chuťové poháriky naštartovalo výborné syrové predjedlo. Nie je totiž nič lepšie ako ochutnať autentické albánske syry, či už z kozieho alebo kravského mlieka dochutené chilli, orechmi a bylinkami. Ich výnimočnú chuť zvýraznili olivy a výborný domáci figový džem. Samozrejme, nechýbala ani ochutnávka domácej rakije – typického balkánskeho destilátu. No ani šoféri nevyšli naprázdno. Tí mohli ochutnať narden – nápoj, ktorý je pre Albánsko špecifický. Vyrába sa zo sliviek a pije sa buď neochutený alebo s cukrom, čím sa zjemní jeho kyslo-trpká chuť. Hlavnou špecialitou večera bola ochutnávka tradičného domáceho bureku v troch verziách – so špenátom a tradičným syrom gjize, s tekvicou a s mäsom. K tomu sme ochutnali fantastický šalát pripomínajúci známu verziu gréckeho šalátu, ryžové guľky qifqi, ktoré sa jedia hlavne na juhu v okolí mesta Gjirokaster a čo nás najviac „dostalo“ bolo fergese me gjize. Pripomínalo nám to naše lečo, avšak vo výrazne chutnejšej verzii. Na záver sme ochutnali i tradičné dezerty – úžasnú baklavu a sladký figový bread, čo je typická albánska cukrovinka. A nemohlo chýbať ani exotické granátové jablko, ktoré v Albánsku dozrieva práve v tomto období.

Môžeme povedať, že Folkekøkken a jeho albánska edícia v nás opäť zanechala hlboký dojem. A nebolo to len vďaka chutnému jedlu, ale predovšetkým dvom úžasným hostiteľom, ktorí s obrovským nadšením pripravili výnimočný večer plný (pre nás netradičných) špecialít. Je vidieť, že kampaň občianskeho združenia Mareena #plnezuby je úžasný projekt, vďaka ktorému môžeme nielenže spoznávať iné kultúry, ale najmä máme možnosť stretnúť nových ľudí a tak nájsť spoločné hodnoty a ciele.

Katarína Kompasová, Roman Zima