Chute Indie
24.04.2024

Chute Indie

Občianske združenie Mareena sa postaralo o náš ďalší veľký zážitok…a to nielen gastronomický, ale i emocionálny. Boli sme pozvaní na netradičný typ večere, tzv. Folkekøkken. Ak ste o ňom ešte nepočuli, ide o dánsky koncept komunitného stolovania, pri ktorom sa stretávajú rozličné kultúry a príbehy. Doslova „kuchyňa ľudí“ ponúka viac ako len klasické spoločné stolovanie. Vytvára priestor umožňujúci stretávať ľudí z odlišných kútov sveta, každého veku, náboženstva, či národnosti …a všetkých spája ako inak – DOBRÉ JEDLO.

Opäť sme sa ocitli v nitrianskom Hidepark Nitra, ktorý je na takýto typ večere ako stvorený. Vďaka Mareena a reštaurácii Swagatam Indian Restaurant Nitra sme spolu so skupinkou milých a priateľských ľudí opäť zasadli k jednému stolu a preniesli sa, aspoň symbolicky, do Indie – tejto exotickej krajiny. Prostredníctvom chutného jedla, ktoré nám pripravil Nithin s priateľmi z Indie, sme mali jedinečnú príležitosť spoznať nielen čaro tejto krajiny, ale aj láskavosť a priateľskosť týchto ľudí.

Chute Indie sme pocítili už pri prvom súste, keďže ide o jedlá svojrázne, korenisté, takže exotika nás hriala už pri samotnej chuti šafránu, kurkumy, koriandra, kardamonu a hlavne chilli. V pripravenom menu dominovali silne korenené Chicken Tikka a Chicken Tikka Masala, ktoré sú pre túto kuchyňu typické. Aj keď pre mnohých možno dosť „HOT“, s chutnou jazmínovou ryžou, tradičným indickým chlebom Naan či krehkou Papadam oblátkou s ľanovými semiačkami chutili skvele. Večeru dopĺňali aj skvelé vegetariánske jedlá ako Mix Veg a Daal Tadka, ktorých základ tvorili strukoviny.

Táto úžasná večera v nás zanechala naozaj „horúci“ dojem aj napriek tomu, že išlo o chladnejší jesenný večer a je jasné, že India má svoje čaro aj „na tanieri“. Kampaň občianskeho združenia Mareena #plnezuby nás opäť presvedčila, že iné kultúry môžu ľudí spájať, nie rozdeľovať. A práve jedlo môže byť veľmi silným motívom.